Veelgesteldevragen

Hebben de graafploegen die voor Glasvezel De Wolden het glasvezelnetwerk aanleggen bestaande kabels beschadigd? Dat is natuurlijk ontzettend vervelend en niet de bedoeling.

We zouden het liefst meteen zelf de kabel repareren, maar dat mogen onze graafploegen niet van de eigenaren van de kabels, meestal KPN en Ziggo. Dat is ook wel logisch, want zij zijn de eigenaar van die kabel en er verantwoordelijk voor.

Het proces zit zo in elkaar: Als een kabel beschadigd raakt, melden onze graafploegen dat onmiddellijk melden aan de betrokken partij. Afhankelijk van het serviceniveau dat op die kabel zit (denk aan speciale afspraken voor bedrijven) bepaalt de eigenaar van de kabel hoe snel dat gemaakt dient te worden. Daar kunnen wij als Glasvezel De Wolden helaas geen enkele invloed op uitoefenen. Natuurlijk zou het het beste zijn als we helemaal geen kabels kapot zouden maken, maar soms (en helaas, toch best vaak!) liggen ze niet op de plek die in de zogeheten KLIC Melding staat aangegeven.

Het is ook van belang dat, als u gebruik maakt van de beschadigde kabel, u ook zelf als klant melding maakt van een niet werkende dienst.

Ja dat kan, maar er moet wel iets worden aangepast aan het systeem. In gebieden waar al glasvezel ligt, sluiten mensen soms hun analoge alarmsysteem aan op de telefoonaansluiting van het glasvezelmodem. Dat werkt niet, omdat het analoge alarmsysteem geen internet-gebaseerde telefoonlijn kent. Een analoog alarmsysteem werkt alleen (goed) met een analoge telefoonlijn.

Wilt u uw analoge alarmsysteem blijven gebruiken? Dat kan. Neem contact op met uw alarminstallateur en vraag naar een IP-kiezer, ook wel bekend als alarm-IP-converter. Deze moderne kiezer werkt via internet in plaats van via de analoge telefoonlijn.

Niet alleen bij glasvezel moet uw systeem worden aangepast. Ook KPN gaat op korte termijn stoppen met de analoge alarmlijnverbindingen. KPN schrijft hierover op hun site:

“Momenteel zijn de meeste alarmsystemen in bedrijfsvestigingen aangesloten op een particuliere alarmcentrale (PAC). Dit gebeurt via een analoge telefoonlijn (PSTN, ISDN of Digiaccess). De komende jaren worden deze analoge netwerken vervangen door IP-netwerken. Je alarmsysteem wordt dan gekoppeld aan het modem van je internetverbinding. Dit noemen we alarm over IP. (https://www.kpn.com/internet/alarmlijn.htm)"

In de nabije toekomst zullen de analoge alarmsystemen dus plaats maken voor alarm via de internetverbinding, ook wel alarm over IP genoemd. Maar wie voorlopig nog gebruik wil blijven maken van zijn analoge alarmsysteem, kan dus zoals hierboven genoemd bij zijn installateur om een IP-kiezer vragen.

Kan ik mijn tv houden zoals het is en alleen snel internet nemen?

Wel internet via glasvezel maar geen tv afnemen omdat u tevreden bent over uw huidige manier van televisie kijken? Natuurlijk kan dat ook!

Stel dat u denkt:

  • ik ben tevreden over mijn huidige televisieaanbod

  • ik heb net behoorlijk geïnvesteerd in mijn tv-configuratie (nieuwe schotel/decoder/…)

  • ik heb mijn tv-toestellen allemaal zelf aangesloten via netjes weggewerkte kabels en ik wil dat zo laten

Of u heeft nog een andere reden om tv te willen blijven kijken zoals u dat nu doet. Maar dat snelle internet, dat zou u wel graag willen hebben. Of u wilt een zo voordelig mogelijk abonnement afsluiten uit solidariteit met uw medebewoners in de buitengebieden. Kan dat?

Ja dat kan!

U kunt een voordelig internetabonnement afsluiten en alleen uw internet opzeggen bij uw huidige provider. Dan blijft u tv kijken zoals u dat gewend bent en u krijgt razendsnel internet via Glasvezel De Wolden. Een rekenvoorbeeld:

Kabel TV combineren met supersnel internet via glasvezel:

  1. Kabel TV 35 zenders inclusief Ziggo Sport 1. Maandbedrag € 18,70

  2. Internet via Glasvezel De Wolden 1.000 Mbit uploaden én downloaden. Maandbedrag omgerekend ± € 32,92 per maand (€395 per jaar).

Bij elkaar 1+2 = € 18,70 + € 32,92 = € 51,62 per maand

Het resultaat? U heeft op deze manier 1.000 Mbit upload én downloadsnelheid waarmee u klaar bent voor de toekomst, u steunt het bewoners initiatief, u houdt uw kabeltelevisie zoals u dat gewend bent én deze combinatie is € 10,88 per maand goedkoper (!) en 40 x sneller (!) dan het gemiddelde alles-in-1 pakket van de kabelaanbieder.

We doen het samen!

Ook u kunt uw steentje bijdragen aan het slagen van het glasvezelproject. Hoe? Neem een abonnement!