Veelgesteldevragen

Tweak heeft op haar website een duidelijk uitleg staan over hoe een tv box aangesloten moet worden, zodat u het beste beeld en geen haperingen krijgt.

Via onderstaande link komt u op die pagina: https://blog.tweak.nl/thuisnetwerk/sparql-box-aansluiten/

Deze uitleg geldt ook in grote lijnen voor de tv-kastjes van Fiber en Stipte.

Voor het veranderen van uw emailadres - in de zin van dat u wissel van emailprovider - kunt u het beste een 'vrij' email adres aanmaken. Dat kan bijvoorbeeld bij Gmail of Microsoft. Vervolgens stuurt u uw gehele adresboek een email dat u een nieuw emailadres heeft. Ten slotte verandert u voor de diensten die u online gebruikt uw mail adres dat daarbij hoort. Denk daarbij aan het account voor uw mobiele telefoon of het account dat u bij forums gebruikt. Meestal krijgt u daar een mail ter bevestiging op uw nieuwe emailadres voor.

Er zijn ook handleidingen op internet te vinden, die wat houvast geven: http://computertotaal.nl/internet-thuis/zonder-problemen-naar-een-nieuw-e-mailaccount-61952

Het lijkt misschien een lastig klusje, maar het is zo gedaan!

Sleutel student gratis email overzet hulp

Ziet u hier toch tegen op? Dan kunt u de gratis email overzet hulp van het bedrijf Sleutelstudent inschakelen! Sleutelstudent is een bedrijf van jonge jongens uit De Wijk die niet kunnen wachten tot ze glasvezel krijgen. Om het initatief te helpen hebben ze aangeboden om iedereen uit De Wolden te helpen met het overzetten van email adressen van een provider-adres naar een onafhankelijk email adres. U kunt het afspraakformulier van Sleutelstudent hier vinden: Afspraakformulier Sleutelstudent Glasvezel De Wolden

Dat kun je doen. Let er daarbij wel op, dat er de juiste connectors aan zitten. In het glasvezel aansluiting moet een zg. APC-connector en in het modem moet een LC, DC of SC connector komen. Google even op internet om zo'n kabel te vinden.

Ja, dat kan!

U weet inmiddels dat u een nieuw mailadres moet aanmaken in verband met de overstap naar het glasvezelnetwerk van bewonersinitiatief Glasvezel De Wolden (zie ook de veelgestelde vraag “Waarom moet ik mijn e-mailadres veranderen”), maar u weet niet hoe u dat moet aanpakken? Dan kunnen wij u daarbij helpen.

Het jonge Wolder bedrijf Sleutelstudent helpt alle abonnees van Glasvezel De Wolden gratis met het overzetten van hun e-mailadres!

Hoe maakt u een afspraak met Sleutelstudent? Kijk daarvoor bij onze veelgestelde vraag “Hoe maak ik een afspraak met Sleutelstudent?"

Dat hangt ervan af. In twee gevallen is dat mogelijk.

 1. Als u een emailadres heeft dat niet gebonden is aan een provider, zoals een icloud.com, gmail.com, live.com, yahoo.com of soortgelijk emailadres.
 2. Als de provider die op ons glasvezelnetwerk gaat leveren dezelfde provider is als de provider die u nu heeft. Stel u heeft een @kpn.nl adres. Als KPN op ons netwerk wil gaan leveren is het mogelijk uw adres te behouden. Als u nu een provider gebruikt die niet op ons glasvzezelnetwerk wil of kan leveren, zoals @ziggo.nl adressen, kunt u uw emailadres niet meenemen. In het algemeen raden we mensen aan om een "vrij" emailadres te nemen bij een van de hierboven genoemde gratis diensten.

Op internet zijn stap-voor-stap handleidingen te vinden voor het veranderen van uw emailadres. Een voorbeeld: http://computertotaal.nl/internet-thuis/zonder-problemen-naar-een-nieuw-e-mailaccount-61952

Wat fijn dat u binnenkort gebruik kunt gaan maken van de diensten via het glasvezelnetwerk!

Twee dingen die van het grootste belang zijn:

 • Stopcontacten (wandcontactdozen) in de meterkast of bij de plek waar u het modem wilt laten komen
 • Als u TV via glasvezel krijgt, een manier om vanaf het modem bij de TV te komen
 1. Het modem van de provider gebruikt stroom. Daarom is het belangrijk dat u op de plek waar u het modem wilt laten plaatsen (of als u een doe-het-zelf pakket heeft, waar u het modem zelf wilt plaatsen) een vrij stopcontact of wandcontact doos met werkende stroom beschikbaar is. Als u dat nog niet heeft, kunt u een elektricien voor een paar tientjes een wandcontactdoos bij de meterkast laten plaatsen. Let op! Heeft u geen vrij stopcontact, dan kan de oplevering door de provider niet doorgaan.

 2. Bij alle providers heeft u een set-top-box nodig. Dat is een TV kastje dat via een bedrade verbinding contact maakt met het modem en dat u op uw TV aansluit. Als u een volledige installatie heeft gekozen, zorgt de monteur van de provider dat er een kabel vanaf het modem naar de TV komt. Als u het zelf installeert, kunt u zelf een netwerkkabel (type Ethernet cat6a) trekken. Andere opties zijn via een zogeheten powerline adapter of een DECA coax converter. Deze alternatieve opties worden niet officiëel door de providers ondersteund en zijn op eigen risico. Bij elke TV die u via glasvezel wil gebruiken heeft u zo'n kastje nodig. Bij alle abonnementen waar TV in zit krijgt u 1 kastje bijgeleverd. Voor een klein bedrag, rond de €5 per maand, kunt u extra kastjes huren. Glasvezel De Wolden adviseert vrijwel altijd om voor de volledige installatie te kiezen, want dan weet u zeker dat alles volgens de specificaties van de provider is aangesloten en geinstalleerd.

Zie ook: Heb ik nieuwe kabels nodig Kan ik ook TV kijken via glasvezel Kan ik hulp krijgen bij het overstappen

Geen zorgen, uw abonnement bij uw huidige provider wordt stilzwijgend maandelijks verlengd, zo lang u het abonnement niet heeft opgezegd. Dit is belangrijk, omdat als u uw huidige / vorige abonnement al wel heeft opgezegd, er een 'harde' datum is waarop de diensten stop worden gezet. Heeft u uw huidige abonnement nog niet opgezegd, dan hoeft u niets te doen. Zodra u wordt aangesloten op glasvezel, kunt u uw huidige abonnement opzeggen.

Heeft u zich vergist en toch het abonnement al opzegd? Of had u rekening gehouden met de indicatieve globale planning en is de aanleg vertraagd?

Kijk dan bij de vraag: Ik heb voor een paar weken of maanden internet nodig, wat nu?

Er wordt veel nieuw gebouwd in De Wolden en er verhuizen veel mensen naar De Wolden. Geweldig nieuws natuurlijk, want één van de belangrijkste doelen van Glasvezel De Wolden is het stimuleren en vitaal houden van onze plattelandsgemeente.

Alleen, nog niet overal ligt al glasvezel. Zit u ook met dit probleem? Bent u aan het nieuwbouwen of komt u in de gemeente De Wolden wonen? Of is uw huidige abonnement beëïndigd terwijl u nog geen glasvezelaansluiting heeft? De eerste stap is op de indicatieve globale planning kijken om te zien wanneer u ongeveer zult worden aangesloten.

Als u weet hoe lang u ongeveer nog moet wachten heeft u twee mogelijkheden voor tijdelijk internet:

 • Duurt het nog langer dan 1 jaar voordat we bij u aanleggen, dan kunt u gerust nog een jaar een abonnement via ADSL of Kabel afsluiten. Heeft u ook al een abonnement bij één van de providers via glasvezel genomen? Hartelijk dank! U gaat uiteraard pas betalen voor deze providers als u ook daadwerkelijk bent aangesloten. Kijk ook bij wanneer ga ik betalen voor het abonnement.
 • Duurt het niet meer zo lang voordat we bij u aanleggen? Dan heeft u een abonnement nodig dat maandelijks opzegbaar is. Er zijn geen providers die via ADSL of kabel een maandelijks opzegbaar abonnement aanbieden. Maar de mobiele provider T-Mobile heeft dat wel. T-Mobile noemt dit 4G voor thuis dat is natuurlijk niet zo snel als glasvezel en er zit een datalimiet op, net als bij uw mobiele telefoon. Het is een prima oplossing voor wie tijdelijk internet nodig heeft en het is maandelijks opzegbaar.
 • Medebewoners hebben ons laten weten, dat er (naast bovenstaande mogelijkheid) voor mensen, waar kabel beschikbaar is, een nog niet-gepubliceerde mogelijkheid is om bij Ziggo een maandelijks opzegbaar abonnement af te sluiten. Hiervoor dient u per telefoon contact op te nemen met de klantenservice van Ziggo. Wees er op voorbereid dat de kabelaar u zal proberen te verleiden met aanbiedingen!

Al onze providers zijn telefonisch bereikbaar.

De telefoonnummers zijn:

 • Tweak: 0900 89 32 543
 • Fiber: 06 51 57 70 45
 • Stipte: 0320 29 4444
 • Weserve (zakelijk): 074 76 00 370

Stipte en Fiber hebben in het gebied van Glasvezel De Wolden adviseurs, die bij u langs kunnen komen. Bel bovenstaande nummers om een afspraak te maken.

De providers hebben op hun website een duidelijk uitleg staan over wat zij verstaan onder installatie en een volledige installatie.

Via onderstaande links komt u op de pagina met de uitleg van de provider:

Tweak: https://www.tweak.nl/glasvezel/de-oplevering.html

Stipte: http://www.stipte.nl/3982-alles-in-1/6562-vip-installatie-door-monteur-met-installatie-garantie/

Fiber: http://www.fiber.nl/klantenservice/installatieservice/

We doen het samen!

Ook u kunt uw steentje bijdragen aan het slagen van het glasvezelproject. Hoe? Neem een abonnement!