Pilot

Alles over de pilot

het pilotgebied van Glasvezel De Wolden

Waarom leggen we een pilot aan? Wat is precies de grens van de pilot? Welke aantallen moeten gehaald worden en waarom? Hoe ziet de planning eruit? Wat is het vervolg? Op deze en meer vragen geven we op deze pagina antwoord.

Klik hier voor een groot kaartje van het pilotgebied (let op, groot bestand!)

Waarom een pilot?

Het aanleggen van glasvezel kost veel geld. Voor de hele gemeente €16.000.000,- oftewel zestien miljoen euro. Veel geld. Omdat onze financiers geen sinterklaas zijn, willen ze dat wij als bewoners laten zien dat we écht glasvezel willen, door een abonnement af te sluiten. In overleg is afgesproken dat in een klein gebied vast te stellen. De pilot is dus een testgebied om te zien hoeveel mensen hun intentieverklaring omzetten in een abonnement. 8500 adressen in De Wolden hebben zo'n intentieverklaring getekend. Dat is 85%. Om de pilot van start te kunnen laten gaan, moest 50% van de adressen in het pilotgebied een abonnement tekenen. Dat zijn 1100 adressen, en op 20 mei 2016 is dat percentage gehaald. Uiteindelijk is het de bedoeling dat het aantal abonnementen groeit tot 70%. Steunt u Glasvezel De Wolden ook? Neem een abonnement

Deze pilot is bedoeld om hoofdzakelijk twee dingen vast te stellen:

  1. Aanlegtechniek perfectioneren en kinderziektes eruit halen
  2. Zien hoeveel van uw en onze medebewoners hun intentieverklaring om een abonnement op een provider te nemen ook daadwerkelijk gaan doorzetten

Het eerste punt is technisch van aard.

Bij elk nieuw netwerk is er een kans op foutjes en eigenaardigheden, die we er zo snel mogelijk uit moeten halen. De mensen die aan de pilot meedoen, gaan we dan ook benaderen om elk zuchtje en elke storing, hoe klein ook, meteen aan ons te melden zodat we dat met aannemer en providers kunnen opnemen en oplossen. Met meteen dat extra beetje aandacht maken we samen het beste netwerk van Nederland.

Het tweede punt is voor de rest van De Wolden heel belangrijk.

In het pilotgebied zijn we nu aan het aanleggen, omdat op 20 mei 2016 voor 50% van de adressen een abonnement is afgesloten. Wat afhankelijk is van de hoeveelheid verkochte abonnementen, is of we ook de rest van de gemeente kunnen aanleggen. Voor de hele gemeente geldt dat 70% van alle adressen een gezond aantal abonnementen is, om de toch aanzienlijke lening te kunnen terug betalen.

Op 20 mei 2016 is in het pilotgebied door 50% van alle adressen een abonnement afgesloten. Dat zijn al 1100 adressen.Het is de bedoeling door te groeien naar 70%. Dat is het aantal van 1540 adressen dat ook op onze statuspagina staat.

De gemeente wordt in segmenten verdeeld. Als we de keus hebben, zullen we daar waar de meeste abonnementen door uw en onze medebewoners worden afgesloten, het eerst aanleggen. Deze gebieden sluiten we zodoende op elkaar aan. Over deze verdeling leest u meer op de pagina aanpak Anderzijds is het ook zo, dat als er in een gebied te weinig abonnementen worden afgesloten en mensen hun intentie om een abonnement te nemen niet willen doorzetten, daar ook geen glasvezel kan komen. Investeerders willen een gezonde financiële basis van Glasvezel De Wolden zien, terecht! Neem dus een abonnement!

Wat is precies het gebied van de pilot?

In eerste instantie wilden we als pilotgebied Oosteinde en Ruinerwold met de buitengebieden aanleggen. De pilot is uitgebreid met Weerwille en de kern van Koekange. De reden hiervoor is dat we willen aansluiten op een glasvezel-hoofdaansluiting die langs het spoor bij Koekange ligt. Als we dan toch hier graven, leggen we meteen de kern van Koekange aan.

Vanuit Koekange gaan we dan via Weerwille naar Oosteinde en zo komen we in het pilotgebied terecht. Hiernaast ziet u een schets van het gebied van de pilot. Klik hier voor een vergroting (let op, groot bestand!).

Valt uw adres nét buiten de pilot? Dat is teleurstellend, dat begrijpen we. We moeten érgens ophouden. Als de pilot een succes is, gaan we door met de aanleg. Overweeg daarom toch alvast een abonnement te nemen. Dat abonnement gaat pas in als u een werkende aansluiting in huis hebt. Het is belangrijk dat zoveel mogelijk mensen in de rest van De Wolden ook alvast een abonnement nemen. Hoe meer van onze medebewoners een abonnement nemen, hoe sterker we staan bij onze financiers. Valt het tegen, dan staan we zwakker. Op 12 september 2015 sloten we de vraagbundeling met 8500 intentieverklaringen af. Dat is 85% van alle adressen in de gemeente. Heeft u ook een intentieverklaring getekend? Zet dan door, neem een abonnement!

Welke aantallen zijn nodig om de pilot tot een succes te maken?

In het kort:

  • 20 mei 2016 heeft 50% van de adressen in het pilotgebied een abonnement afgesloten. Daarna zijn we gestart met de aanleg van glasvezel in het pilotgebied
  • uiteindelijk moet 70% van de adressen in het pilotgebied een abonnement hebben afgesloten.
  • in januari 2017 beginnen we met activiteiten voor het volgende gebied, Ruinen (zie ook aanpak).

Wat is de planning?

In onze oorspronkelijke planning zouden we vóór de bouwvakvakantie 2016 beginnen met in het pilotgebied glasvezel aan te leggen. Op 20 mei 2016 heeft 50% van de adressen (1100 adressen) in het pilotgebied een abonnement afgesloten. Het volgende gebied is Ruinen en omstreken, tot en met Echten. Op de pagina aanpak kunt u hier meer over lezen.

Aanleggen van het pilotgebied

De aanleg van het pilotgebied zal ongeveer 3 maanden in beslag nemen. We zijn begonnen met de hoofdaansluiting bij het spoor bij Koekange, hebben Koekange aangelegd en zijn via Weerwille omhoog gegaan naar Oosteinde. Ruinerwold en omstreken zijn vervolgens als laatste in het pilotgebied aan de beurt. Deze plannen kunnen natuurlijk nog wijzigen.

Krijgt iedereen in het pilotgebied een aansluiting?

Ja, het is wel onze insteek dat iedereen in het pilot gebied een aansluiting krijgt; van de huizen en bedrijven in de kern tot en met de meest verafgelegen huizen en boerderijen in het buitengebied. We merken echter dat sommige mensen hun gratis aansluiting weigeren. Voor ons onbegrijpelijk. Glasvezel De Wolden betaalt de kosten voor uw aansluiting, gemiddeld €1600,-. Wilt u niet meteen van glasvezel gebruik maken, dan vinden we dat jammer, maar we vinden het belangrijker dat zoveel mogelijk adressen in De Wolden de beschikking hebben over glasvezel. Later, nadat de huizen om u heen van glasvezel gebruik maken alsnog een abonnement nemen kost u €400 activatiekosten, maar dat is natuurlijk een klein bedrag in vergelijking met de aansluiting zelf. En denkt u dat in de toekomst glasvezel voor u interessant is, overweeg dan het goedkoopste abonnement te nemen. Zie hiervook ook de veelgestelde vragen over 'wat is het goedkoopste abonnement'

We zijn idealistisch en vinden dat glasvezel voor iédereen toegankelijk moet zijn. Maar dat kan alleen als voldoende mensen een abonnement afsluiten. De percentage drempels zijn er niet voor niets. Glasvezel aanleggen kost héél veel geld, en wij vragen onze medebewoners geen aanlegkosten. Ook vragen we geen extra kosten bovenop het abonnementsgeld, zoals dat in de meeste andere bewonersinitatieven voor glasvezel wél gebeurt. Het enige wat u hoeft te doen is een abonnement af te sluiten. Makkelijker kan bijna niet!